Het 'halve vaatje' van Aartselaar

Op de route naar Compostella,, diep in Spanje, ligt een plaatsje genaamd Cruz de Ferro. Niks speciaals, zou je denken, behalve dan dat je hier al je zorgen kan achterlaten. Zomaar, alle zorgen die je al een heel leven met je meedraagt. En dat vonden wij natuurlijk wel knap. Als er ergens zo een plaatsje was, ja dan wilden wij daar wel eens heen. Alle zorgen in één zak, even snel het vliegtuig nemen, ... en ginder die zak leeg kappen. :)

Maar toen bleek dat je daarvoor wel te voet naar Spanje moest en ja, zomaar even te voet naar Spanje wandelen, dat is natuurlijk ook niet niks.

Te voet naar Spanje, om ergens 2.000 km van Aartselaar, een steen op een berg te gaan leggen, nee, dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar gelukkig hoeft dat ook niet. Want vanaf half oktober hebben wij hier in Aartselaar ook zoiets. Het kon natuurlijk ook niet uitblijven.

Immers, waarom zouden enkel mensen die te voet naar Spanje stappen hun zorgen en verdriet ergens kunnen achterlaten. Nee, zo dachten wij, als dat in 'Cruz de Ferro" kan, dan kan dat hier bij ons in Aartselaar ook. En toen bedachten wij 'het halve vaatje van Aartselaar'.

Het verhaal achter Cruz de Ferro
Wanneer iemand als pelgrim vertrekt op de Route van Compostella, dan kan hij van thuis uit een steen mee-nemen. Deze steen komt bovenop zijn toch al zware
rugzak en symboliseert zo de zorgen die hij met zich meedraagt. Wanneer hij na vele honderden kilometers stappen langs de Cruz de Ferro komt, dan kan hij hier
zijn steen eindelijk achterlaten. Met het gewicht van die steen, laat hij ook het gewicht van zijn zorgen achter. Hierboven zie je de berg van stenen (zorgen) die
door pelgrims werden achtergelaten. Ja, er zijn er precies nog die zorgen hebben. :)

 

Het 'halve vaatje' laat je zorgen wegvloeien.

Hoe mooi de symboliek van de stenen ook is, wij laten onze zorgen wegvloeien met water. Want, zeg nu zelf, wat is er nu sterker dan de zuiverende, helende kracht van water?

En wat is mooier dan het besef dat al je zorgen, hoe zwaar ook, ooit zullen wegvloeien, net zoals water dat je opvangt in je handen... maar even blijft... en dan weer wegvloeit.

De symboliek van het wegvloeien
Pomp wat water uit het vaatje en vang dit op in je handen. Het water in je handen staat voor alle zorgen en lasten die je meedraagt. Maar je kan het water in je handen niet vast houden. Langzaam sijpelt het water weg... en zo ook, je zorgen en je lasten die al zolang op je wegen.

 

Waar vind je 'het halve vaatje' van Aartselaar?

Vanaf half oktober kan je het halve vaatje vinden op het stukje privéweg van de Groenenhoek in Aartselaar. Maar dit is slechts een voorlopige plaats. We zoeken nog een mooi plaatsje dichter bij het centrum. Kennen jullie zelf een plaatsje waar 'het halve vaatje' helemaal tot zijn recht zou komen, laat me dan zeker iets weten.

Marijke Vandebroeck
Groenenhoek 134
2630 Aarselaar

Marijke@High5voorAartselaar.com

 


 


LightUp-YourWorld
Het eerste project van Marijke
www.LightUp-YourWorld.com
Shaoni, Geboren uit het Licht
Een sprookjesboek voor volwassenen
www.shaoni.net
Bedankjesboog
Een initiatief van 'AhA - Aartselaar helpt Aartsemaar'
/www.bedankjesboog.com/